Quinoa 

1390 Ft

  • 500 g

Elfogyott

A quinoa Dél-Amerikából származó növény, amely nem tartozik a gabonák közé, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. Az inkák a gabonák anyjaként tisztelték és nemcsak étkezési célra, hanem szertartásokhoz is felhasználták a quinoát, majd a hódítók érkezése után szinte teljesen megszűnt a termelés és csak az elmúlt pár évtizedben kezdték el újra felfedezni.

A quinoa magjait egy különleges, szaponin nevű anyag borítja, amely arra a célra szolgál, hogy távol tartsa a rovarokat és a madarakat (természetes védekezés). Ennek a védőrétegnek kissé kesernyés az íze, ezért felhasználás előtt érdemes alaposan megmosni a szemeket.

Jelentőség, hatások:

  • A quinoa fehérjetartalma magas és ezek aminosav összetétele is kedvező, gazdag esszenciális aminosavakban, mint a metionin, lizin és cisztin.
  • A rostok jótékonyan hatnak a bélműködésre, segítenek legyőzni a székrekedéses panaszokat.
  • A quinoa gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint.

Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, illetve migrénes és emésztési panaszos betegeknek is érdemes beillesztenie a quinoát az étrendjükbe. Mivel a quinoa nem tartalmaz glutént, a gluténmentes diétában is van helye.

Fogyasztható köretként, kásaként, salátához adva és desszertek alapanyaga is lehet. Mivel alapjában véve semleges az íze, édesen és sósan is elkészíthető.

Összetevők: quinoa

Felhasználás: Alapos mosás után kétszeres mennyiségű forró vízben főzzük kb. 15 percig.

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Egyesült Királyság

Tápanyagtartalom

/100 g
Energiaérték 1645 kJ / 392 kcal
Zsír
– amelyből telített zsírsavak
6,9 g
1,2 g
Szénhidrát
– amelyből cukor
63,9 g
1,5 g
Fehérje 15 g
0,05 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Quinoa” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük